Al meer dan zeventig jaar neemt Sportschool Muilwijk een gerenommeerde plaats in de Dordtse gemeenschap in. Duizenden kinderen hebben in de afgelopen halve eeuw de beginselen van met name het judo op één van onze matten onder de knie gekregen.

Sportschool Muilwijk is in 1948 opgericht door Teun † en Jenny Muilwijk †  bestaat nu dus al meer dan 55 jaar. In 1946 begon Teun Muilwijk met de cursus jiu-jitsuleraar, die hij in 1947 afrondde. Een jaar later begon hij met lesgeven In Zwijndrecht en begon het voor de sportschool met lessen jiu-jitsu. Na een jaar kon Muilwijk een pand huren in de Wijnstraat in Dordrecht en aldus verhuisde de sportschool naar Dordrecht waar vanaf dat moment ook in judo les werd gegeven .

Vanaf dat moment maakte Sportschool Muilwijk een enorme groei mee en kreeg het in de loop der jaren ook regionaal aanzien, met dependances in Zwijndrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido Ambacht, waar het nu al jaren judo- en karatelessen verzorgt voor de plaatstelijke judo- en karatevereniging.

In de beginjaren was vooral het vinden van geschikte judokleding een groot probleem. Judopakken waren bijna nergens te koop en om die reden begon Mevrouw Muilwijk de judopakken zelf te maken. Hoewel de eerste pakken nog van jutenzakken in elkaar werden gezet, werd het al snel professioneler aangepakt. Op den duur was er naast de sportschool ook nog een judopakkenbedrijf “Mudo” (Muilwijk Dordrecht), met orders uit heel Nederland. Van jongs af aan moesten de kinderen de handen uit de mouwen steken, om zowel op de sportschool als op het atelier mee te helpen.

Jan Muilwijk weet zich nog goed te herinneren: “Broeken vouwen, inpakken, de pakketten naar van Gend en Loos en het Postkantoor brengen…… . Elke dag was er wel wat te doen. Ook in de vakanties was je altijd bezig, maar je deed het als vanzelfsprekend. Je wist immers niet beter.” (De Dordtenaar, red.)

Het waren niet alleen Teun en Jenny Muilwijk die de lessen verzorgden. Op den duur kwamen ook hun kinderen de mat op om vooral de jeugd de kneepjes van het judo bij te brengen.

Oudste dochter Corrie heeft jarenlang judolessen verzorgd, terwijl Wim en Jan dat nog steeds doen. Naast het judo geeft Jan ook karatelessen en Wim geeft naast judo en karate ook jiu-jitsu en kick-boxing. Wim’s vrouw Els Muilwijk geeft ook al zo’n dertig jaar les in judo en karate.
Marina, de jongste dochter van echtpaar Muilwijk, begon op haar achtiende met het geven van aerobiclessen en is daar sinds kort mee gestopt. Ook schoondochter Stella heeft in de begintijd van het aerobic haar steentje bijgedragen, terwijl zoon Jaap jarenlang de sportkeuringen heeft verzorgd. Van de derde generatie zijn de kleinzonen Akkie en Boy Muilwijk ook reeds actief met het geven van judo en karatelessen.

In 1983 vond de verhuizing plaats van de hoofddojo aan de Wijnstraat naar het huidige pand aan het Neurenburgpad. Sportschool Muilwijk geeft nu op 13 verschillende plaatsen les in 4 gemeentes.

Over de jaren heen heeft de sportschool vele hoogtepunten gekend: o.a. de nationale en internationale titels bij het judo, karate en aerobic, de jaarlijkse uitwisseling met Hastings en de avondvierdaagse, waaraan wij al jaren met de grootste groep wandelaars deelnemen.

Inmiddels is Wim van zijn pensioen aan het genieten en hebben zijn zoons Akkie en Boy het stokje overgenomen. Zij runnen nu samen met Jan het bedrijf. Je kunt Sportschool Muilwijk dus oprecht een familiebedrijf noemen.