Al zeventig jaar neemt Sportschool Muilwijk een gerenommeerde plaats in de Dordtse gemeenschap in. Duizenden kinderen hebben in de afgelopen halve eeuw de beginselen van met name het judo op één van onze matten onder de knie gekregen. Sportschool Muilwijk is in 1948 opgericht door Teun † en Jenny Muilwijk † en bestaat nu dus al 70 jaar.

In 1946 begon Teun Muilwijk met de cursus jiu-jitsuleraar, die hij in 1947 afrondde. Een jaar later begon hij met lesgeven In Zwijndrecht en begon het voor de sportschool met lessen jiu-jitsu. Na een jaar kon Muilwijk een pand huren in de Wijnstraat in Dordrecht en aldus verhuisde de sportschool naar Dordrecht waar vanaf dat moment ook in judo les werd gegeven. Vanaf dat moment maakte Sportschool Muilwijk een enorme groei mee en kreeg het in de loop der jaren ook regionaal aanzien, met dependances in Zwijndrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido Ambacht, waar het nu al jaren judo- en karatelessen verzorgt voor de plaatstelijke judo- en karatevereniging.

In de beginjaren was vooral het vinden van geschikte judokleding een groot probleem. Judopakken waren bijna nergens te koop en om die reden begon Mevrouw Muilwijk de judopakken zelf te maken. Hoewel de eerste pakken nog van jutenzakken in elkaar werden gezet, werd het al snel professioneler aangepakt. Op den duur was er naast de sportschool ook nog een judopakkenbedrijf “Mudo” (Muilwijk Dordrecht), met orders uit heel Nederland. Van jongs af aan moesten de kinderen de handen uit de mouwen steken, om zowel op de sportschool als op het atelier mee te helpen.

Het waren niet alleen Teun en Jenny Muilwijk die de lessen verzorgden. Op den duur kwamen ook hun kinderen de mat op om vooral de jeugd de kneepjes van het judo bij te brengen. Wim en Jan, en in het begin ook zus Marina, waren jarenlang de opvolgers van Jenny en Teun. Inmiddels is Wim van zijn pensioen aan het genieten en hebben zijn zoons Akkie en Boy het stokje overgenomen. Zij runnen nu samen met Jan het bedrijf. Van de derde generatie zijn ook Anouk en Ines (dochters van Jan) in de sportschool gaan werken. Zij hebben in 2017 nadat de aerobicstak jarenlang stil heeft gelegen een hernieuwde variant opgericht: groepsfitness. Je kunt Sportschool Muilwijk dus oprecht een familiebedrijf noemen.